– Laatste Nieuws –

 

16 mei 2024

En geverfd.

Ze gooien in Burkina Faso langzamerhand alle Franse invloeden eruit, behalve de bureaucratie…. Moeten nu 550 euro betalen om open te mogen gaan…. (terwijl ie allang open is). Nu dat weer ophoesten.

 

9 mei 2024

Er wordt nog hard gewerkt ondanks de hitte. Maart en april zijn altijd het heetst.
Het gebouw is bepleisterd en aan het vierde lokaal wordt nu gewerkt.

 

1 april 2024

Er is weer vooruitgang geboekt!

De overheid heeft weer een steentje bijgedragen en toiletten laten bouwen zoals je hiernaast op de foto ziet. De ouders van de schoolgaande kinderen hebben hard meegewerkt. Ze zijn echt blij met het schooltje. 

Zeven kinderen hadden normaal niet naar school gekund omdat de ouders geen geld hebben, maar voor hun wordt betaald. Dat is het streven van het schooltje ook: onderwijs bieden aan alle kinderen, arm of rijk en ze de liefde van Jezus laten leren kennen.

Onze kerk heeft net € 2.500 euro bijgedragen en voor dat geld kan een lokaal bijgebouwd worden voor de nieuwe eersteklassers die in oktober gaan komen.

En dit jaar gaan de schoolmuren net zo mooi bepleisterd worden als de toiletten. 


Behalve het schooltje wordt er ook tweemaandelijks geld gestuurd naar 4 weduwen met kinderen en nog 3 kinderen zonder kostwinner in huis (het aantal kan wisselen). 

Eventuele giften kunnen overgemaakt worden naar:
Stichting Gemeente Gods te Brunssum
IBAN: NL26 INGB 0005 4716 13 (Bic: INGBNL2A)
onder vermelding: Weduwen
of School Burkina Faso
(strijkstok wordt meegestuurd)

Jakobus 1:27
Voor God, de Vader, is alleen dit reine, zuivere godsdienst: weduwen en wezen bijstaan in hun nood, en jezelf vrijwaren van de smetten van de wereld.

 

1 november 2023

We hebben er een juf bij, een enthousiaste christen, die zich inzet voor een nieuw klasje met 13 leerlingen – in totaal zijn er nu dus 22 leerlingen op de school.
De meesten betalen gewoon schoolgeld, maar een paar kinderen zitten daar gratis omdat de ouders niets hebben. En verschillende ouders hebben extra geld gegeven om de jufs te kunnen betalen. Dus ze zetten zich in om het draaiende te houden.
Het geld dat wij geven is vooral voor de bouw.

En de gemeente Ouagadougou schenkt nu, naast een waterpomp ook een toilet, die is nu in aanbouw.

Bij de foto: links het gat voor het toilet. En rechts de bakstenen die ter plekke worden gefabriceerd: gewoon de stukken grond in de zon bakken.

Het adres van het schooltje is:
   École Primaire privée Barke-Biiga de Sakoula. SEEB
   Ouaga Nord
   Burkina Faso
(voor degenen die toevallig in de buurt komen…)

Behalve voor het schooltje blijven we ook geld geven aan weduwen en wezen – nu 3 weduwen en ongeveer 10 kinderen.
Hun dankbaarheid is iedere keer weer groot, en ook hun verbazing, omdat verschillende moslim zijn (vooral op de school) en zij niet begrijpen waarom wij zij helpen.

 

30 augustus 2023


Het gaat langzaam vooruit.
Alle officiële papieren zijn na een paar jaar eindelijk binnen en de school heeft ondertussen een jaartje gefunctioneerd met 8 kinderen.

Deze zomervakantie is er een lokaal bijgebouwd.

Aangezien alles volgens de wet verlopen is, heeft de plaatselijke overheid de school ‘beloond’ met een waterpomp. Geweldig en heel hard nodig!

En nu heb ik een aanvraag van subsidie gedaan bij de Nederlandse ambassade voor Burkina Faso. Bidden dat dat gaat lukken!
Er moet namelijk nog wel het een en ander gebeuren en de last voor mij alleen is te zwaar, zoals lokalen bijbouwen en afwerken, meesters of juffrouwen aantrekken en lesmateriaal kopen en eventueel een muur om het terrein laten optrekken.

 

9 maart 2018


Er is weer wat geld binnengekomen en dus weer wat verder gebouwd. Er is een begin gemaakt met het tweede lokaal en daarachter een losstaande wc. De bedoeling is de twee lokalen in augustus klaar zijn zodat er alvast kan worden begonnen met lesgeven. Daarna zou het self-supporting moeten zijn.

 

25 sept. 2017:

De laatste foto’s zijn net binnen. Het ziet er simpeltjes uit, maar het voldoet!

Het schoolterrein (ruim een halve hectare) ligt wat buiten de hoofdstad Ouagadougou, maar de stad groeit snel, dus ligt het schooltje straks midden in een wijk.

Ze zijn enorm dankbaar voor wat er al staat.
We willen beginnen met de lessen als er minimaal twee lokalen klaar zijn.

 

Een man was zo blij met de hulp uit Nederland, dat hij naar Francis, onze contactpersoon, kwam met een haan voor mij. Ze hebben dat dier de weg naar Nederland niet uit kunnen leggen, dus hebben Francis en z’n gezin ‘m maar opgegeten….

image722

image904De bouw is begonnen (december 2016). Naar het zich laat aanzien kunnen er om te beginnen twee gebouwen neergezet worden (voor 2 klassen). Het uiteindelijke plan is 6 gebouwen/lokalen. Tot dusverre is een bedrag van 4.750 euro (waarvan 2.000 euro van de Gemeente Gods in Treebeek) verstuurd en uitgegeven: 1.400 euro voor het terrein en de benodigde documenten en de rest voor de bouw van het eerste lokaal, inclusief inrichting.

 

In 2015 vatte Francis Abaasague, onze contactpersoon in Burkina Faso, het plan op om een basisschool te starten voor kinderen waarvan de ouder(s) een normale school niet kunnen betalen.  

Volgens de berekeningen zou het opstarten van een schooltje met om te beginnen 3 klassen, voor 150 kinderen, zo’n 2.500 euro kosten, maar dat was ‘lichtelijk’ mis gerekend, ook door een verandering in de wet die vereist dat het terrein minimaal een halve hectare beslaat.

Het plan is dat ongeveer de helft van de school zal bestaan uit kinderen wier ouders draagkrachtig genoeg zijn om schoolgeld te kunnen betalen zodat de school zichzelf draaiende kan houden. Mettertijd zouden dan de volgende drie klassen aangebouwd kunnen worden.

image722

Francis met zijn gezin (2017)

Vind je het leuk om wat te geven, kijk dan even onderaan op de volgende site.
En als je denkt aan de strijkstok, die sturen we ook mee!

Onze vertrouwenspersoon bevindt zich in Ouagadougou, de hoofdstad van het land. Ik ken en ondersteun hem sinds ruim 16 jaar en ervaar hem al die jaren als een zeer betrouwbaar persoon, wat natuurlijk een vereiste is om samen te kunnen werken.

In zijn kerk is hij heel actief en wordt er regelmatig op uit gestuurd om nieuwe kerken in alle uithoeken van dit het overwegend islamitisch land te starten.

Francis en zijn vrouw hebben een hart voor weeskinderen en via hen ondersteunen we sinds jaren zo’n 14 (half)weeskinderen en een weduwe. 

image722

We hebben dit jaar (2014) voor kerstmis 10 kinderen extra geld gestuurd voor nieuwe kleren voor de feestdagen.

Téné KaboreFatimata SinareEzechiel KafandoEsther KafandoSalmata KaboreMariam KaboreBenjamin KafandoAsia SinareAissa DaoPhillipe Kabore

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En ze zijn natuurlijk allemaal helemaal blij. Ze hebben allemaal wat geschreven
en Francis heeft het samengevat: 

Beste allemaal, wij willen jullie heel, heel, heel hartelijk danken voor alles wat jullie voor ons doen. Wij en onze ouders zijn heel erg dankbaar. Wij danken u uit heel ons hart en wensen u toe dat God u zegent en een lang leven geeft. Tot een volgende keer!
Téné, Fatimata, Ezechiel, Esther, Salmata, Mariam, Benjamin, Asia, Aissa en Philippe (in volgorde op de foto’s).
  
image722

Deze zomer (2013) kreeg ik ineens de ingeving eerder het geld te sturen dan normaal en het bedrag te verdubbelen. De volgende dag image731begreep ik waarom: het dochtertje van pastor Francis moest acuut naar het ziekenhuis en kort daarna geopereerd worden vanwege nierstenen. God is goed! Dat is de tweede maal dat zoiets gebeurt. De vorige keer lag een meisje bewusteloos in het veld op de dag dat het geld aankwam en kon ze direct geholpen worden. En het mooie is dat alles daar helemaal niet veel kost. De nieroperatie bijvoorbeeld inclusief onderzoeken, opname, nazorg en medicijnen koste maar 240 euro. En nu is ze weer helemaal blij en gezond!

image722 OOWe hebben na al die jaren dat we geld sturen besloten nu voor kerst 2012 alle kinderen die we ondersteunen een mooie kinderbijbel te geven. De meeste gezinnen die er een krijgen zijn moslim, maar de mensen daar hebben een open hart. Ze zijn altijd zo Overbaasd waarom wij ze helpen en nu kunnen ze dan ontdekken waaruit wij die liefde putten.

In de hoofdstad zelf ondersteunen we nu ook een moeder met drie kinderen waarvan de man, die voorganger van een kerk was, plotseling is komen te overlijden. De familie helpt niet. Hier rechts de foto’s van twee van de kinderen. Dit gezin heeft een Bijbel gekregen voor de kinderen samen. Het eerste geld kwam precies op tijd – de volgende morgen kon direct het derde kind naar het ziekenhuis gebracht worden om behandeld te worden. 

image722

 image714image715In juli 2012 zijn we weer in Ouagadougou geland voor een verblijf van 20 dagen. Voor ons zoontje Jonathan was dat voor de eerste keer. Jammer genoeg konden we niet naar Zorgho om de kinderen die gesponsord worden te bezoeken.

Onze contactpersoon is door zijn kerk overgeplaatst naar Ouagadougou, maar gaat iedere keer persoonlijk naar Zorgho om het geld te verdelen. Hij heeft van de parochianen daar bij zijn afscheid een motor gekregen, dus dat komt nu mooi uit.

De gezinnen die de ondersteuning ontvangen zijn altijd zeer geraakt en verbaasd dat zij als moslims door ons geholpen worden en bidden dat we altijd veel geld mogen verdienen en nooit dood zullen gaan…

image712Kinderen genoeg in Burkina Faso! En kinderen zijn vaak het kind van de rekening, dus als je een kind voor je rekening wilt nemen dan is dat welkom!

Het overgrote deel van de bevolking is moslim, maar christenen worden praktisch probleemloos geaccepteerd. Afgelopen jaar zijn er twee grote evangelisatiecampagnes in het land gehouden, met veel respons, veel wonderen van genezing ook.

 Maar in het buurland Mali rukken de fundamentalistische moslims op, dus het is goed te bidden voor de bescherming van de grenzen van Burkina Faso. 

image722

image708In augustus 2009 hebben we eindelijk geld op kunnen sturen voor Fati om een naaimachine aan te schaffen. Ze is inmiddels met een naaicursus begonnen en hopelijk zal ze snel in haar eigen onderhoud kunnen voorzien (wat ondertussen gelukt is…).

Zij en haar familie zijn geraakt door de gift. In hun stad komt zoiets maar zelden voor.

Voor de meeste andere kinderen is het moeilijk sponsors te vinden omdat er al zoveel andere organisaties zijn, maar we blijven ons best doen.

 image722

image723image725Wij zijn in augustus 2007 weer in Burkina Faso geweest, waar we veel mensen ontmoet hebben, waarvan sommigen met hele goede projecten bezig zijn. Ook hen willen wij ondersteunen, zoals bijvoorbeeld Jacques Nignan (nu Louise Nignan).


image707
Francis in Zorgho in 2008 met zijn gezin met 2 weeskinderen.