– Laatste Nieuws –

9 maart 2018

Er is weer wat geld binnengekomen en dus weer wat verder gebouwd. Er is een begin gemaakt met het tweede lokaal en daarachter een losstaande wc. De bedoeling is de twee lokalen in augustus klaar zijn zodat er alvast kan worden begonnen met lesgeven. Daarna zou het self-supporting moeten zijn.

 

25 sept. 2017:

De laatste foto’s zijn net binnen. Het ziet er simpeltjes uit, maar het voldoet!

Het schoolterrein (ruim een halve hectare) ligt wat buiten de hoofdstad Ouagadougou, maar de stad groeit snel, dus ligt het schooltje straks midden in een wijk.

Ze zijn enorm dankbaar voor wat er al staat.
We willen beginnen met de lessen als er minimaal twee lokalen klaar zijn.

 

Een man was zo blij met de hulp uit Nederland, dat hij naar Francis, onze contactpersoon, kwam met een haan voor mij. Ze hebben dat dier de weg naar Nederland niet uit kunnen leggen, dus hebben Francis en z’n gezin ‘m maar opgegeten….

image722

image904De bouw is begonnen (december 2016). Naar het zich laat aanzien kunnen er om te beginnen twee gebouwen neergezet worden (voor 2 klassen). Het uiteindelijke plan is 6 gebouwen/lokalen. Tot dusverre is een bedrag van 4.750 euro (waarvan 2.000 euro van de Gemeente Gods in Treebeek) verstuurd en uitgegeven: 1.400 euro voor het terrein en de benodigde documenten en de rest voor de bouw van het eerste lokaal, inclusief inrichting.

 

In 2015 vatte Francis Abaasague, onze contactpersoon in Burkina Faso, het plan op om een basisschool te starten voor kinderen waarvan de ouder(s) een normale school niet kunnen betalen.  

Volgens de berekeningen zou het opstarten van een schooltje met om te beginnen 3 klassen, voor 150 kinderen, zo’n 2.500 euro kosten, maar dat was ‘lichtelijk’ mis gerekend, ook door een verandering in de wet die vereist dat het terrein minimaal een halve hectare beslaat.

Het plan is dat ongeveer de helft van de school zal bestaan uit kinderen wier ouders draagkrachtig genoeg zijn om schoolgeld te kunnen betalen zodat de school zichzelf draaiende kan houden. Mettertijd zouden dan de volgende drie klassen aangebouwd kunnen worden.

image722

Francis met zijn gezin (2017)

Vind je het leuk om wat te geven, kijk dan even onderaan op de volgende site.
En als je denkt aan de strijkstok, die sturen we ook mee!

Onze vertrouwenspersoon bevindt zich in Ouagadougou, de hoofdstad van het land. Ik ken en ondersteun hem sinds ruim 16 jaar en ervaar hem al die jaren als een zeer betrouwbaar persoon, wat natuurlijk een vereiste is om samen te kunnen werken.

In zijn kerk is hij heel actief en wordt er regelmatig op uit gestuurd om nieuwe kerken in alle uithoeken van dit het overwegend islamitisch land te starten.

Francis en zijn vrouw hebben een hart voor weeskinderen en via hen ondersteunen we sinds jaren zo’n 14 (half)weeskinderen en een weduwe. 

image722

We hebben dit jaar (2014) voor kerstmis 10 kinderen extra geld gestuurd voor nieuwe kleren voor de feestdagen.

Téné KaboreFatimata SinareEzechiel KafandoEsther KafandoSalmata KaboreMariam KaboreBenjamin KafandoAsia SinareAissa DaoPhillipe Kabore

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En ze zijn natuurlijk allemaal helemaal blij. Ze hebben allemaal wat geschreven
en Francis heeft het samengevat: 

Beste allemaal, wij willen jullie heel, heel, heel hartelijk danken voor alles wat jullie voor ons doen. Wij en onze ouders zijn heel erg dankbaar. Wij danken u uit heel ons hart en wensen u toe dat God u zegent en een lang leven geeft. Tot een volgende keer!
Téné, Fatimata, Ezechiel, Esther, Salmata, Mariam, Benjamin, Asia, Aissa en Philippe (in volgorde op de foto’s).
  
image722

Deze zomer (2013) kreeg ik ineens de ingeving eerder het geld te sturen dan normaal en het bedrag te verdubbelen. De volgende dag image731begreep ik waarom: het dochtertje van pastor Francis moest acuut naar het ziekenhuis en kort daarna geopereerd worden vanwege nierstenen. God is goed! Dat is de tweede maal dat zoiets gebeurt. De vorige keer lag een meisje bewusteloos in het veld op de dag dat het geld aankwam en kon ze direct geholpen worden. En het mooie is dat alles daar helemaal niet veel kost. De nieroperatie bijvoorbeeld inclusief onderzoeken, opname, nazorg en medicijnen koste maar 240 euro. En nu is ze weer helemaal blij en gezond!

image722 OOWe hebben na al die jaren dat we geld sturen besloten nu voor kerst 2012 alle kinderen die we ondersteunen een mooie kinderbijbel te geven. De meeste gezinnen die er een krijgen zijn moslim, maar de mensen daar hebben een open hart. Ze zijn altijd zo Overbaasd waarom wij ze helpen en nu kunnen ze dan ontdekken waaruit wij die liefde putten.

In de hoofdstad zelf ondersteunen we nu ook een moeder met drie kinderen waarvan de man, die voorganger van een kerk was, plotseling is komen te overlijden. De familie helpt niet. Hier rechts de foto’s van twee van de kinderen. Dit gezin heeft een Bijbel gekregen voor de kinderen samen. Het eerste geld kwam precies op tijd – de volgende morgen kon direct het derde kind naar het ziekenhuis gebracht worden om behandeld te worden. 

image722

 image714image715In juli 2012 zijn we weer in Ouagadougou geland voor een verblijf van 20 dagen. Voor ons zoontje Jonathan was dat voor de eerste keer. Jammer genoeg konden we niet naar Zorgho om de kinderen die gesponsord worden te bezoeken.

Onze contactpersoon is door zijn kerk overgeplaatst naar Ouagadougou, maar gaat iedere keer persoonlijk naar Zorgho om het geld te verdelen. Hij heeft van de parochianen daar bij zijn afscheid een motor gekregen, dus dat komt nu mooi uit.

De gezinnen die de ondersteuning ontvangen zijn altijd zeer geraakt en verbaasd dat zij als moslims door ons geholpen worden en bidden dat we altijd veel geld mogen verdienen en nooit dood zullen gaan…

image712Kinderen genoeg in Burkina Faso! En kinderen zijn vaak het kind van de rekening, dus als je een kind voor je rekening wilt nemen dan is dat welkom!

Het overgrote deel van de bevolking is moslim, maar christenen worden praktisch probleemloos geaccepteerd. Afgelopen jaar zijn er twee grote evangelisatiecampagnes in het land gehouden, met veel respons, veel wonderen van genezing ook.

 Maar in het buurland Mali rukken de fundamentalistische moslims op, dus het is goed te bidden voor de bescherming van de grenzen van Burkina Faso. 

image722

image708In augustus 2009 hebben we eindelijk geld op kunnen sturen voor Fati om een naaimachine aan te schaffen. Ze is inmiddels met een naaicursus begonnen en hopelijk zal ze snel in haar eigen onderhoud kunnen voorzien (wat ondertussen gelukt is…).

Zij en haar familie zijn geraakt door de gift. In hun stad komt zoiets maar zelden voor.

Voor de meeste andere kinderen is het moeilijk sponsors te vinden omdat er al zoveel andere organisaties zijn, maar we blijven ons best doen.

 image722

image723image725Wij zijn in augustus 2007 weer in Burkina Faso geweest, waar we veel mensen ontmoet hebben, waarvan sommigen met hele goede projecten bezig zijn. Ook hen willen wij ondersteunen, zoals bijvoorbeeld Jacques Nignan (nu Louise Nignan).


image707
Francis in Zorgho in 2008 met zijn gezin met 2 weeskinderen.

 

 

Delen / Share
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter