image728Burkina Faso, het voormalige Opper-Volta – een land bijna 7x groter dan Nederland – ligt in W-Afrika ten zuiden van de Sahara en is in economisch opzicht voornamelijk afhankelijk van landbouw. image701De bevolking werkt over het algemeen hard (o.a. 2 miljoen gastarbeiders in de Ivoorkust), maar het land zelf is woestijnachtig en de regentijd kort en buiten dat seizoen valt er geen drup.image702

Politiek was dit land vrij rustig, zodat hier internationale bijeenkomsten konden worden georganiseerd, onder andere op het gebied van kunst en film. De bevolking is over het algemeen rustig, zachtaardig en vriendelijk.

Maar de laatste jaren zijn er steeds meer aanslagen van veelal buitenlandse moslim-extremisten die al 40% van het land terroriseren, met veel vluchtelingen als gevolg, vooral naar de hoofdstad. En door die onrust hebben nu nog twee staatsgrepen plaatsgevonden.

De ruime meerderheid is islamitisch, er is nog veel animisme, maar de sterk opkomende groep christenen heeft volledige godsdienstvrijheid in het door de regering gecontroleerde gebied.

 

image721 

Song Ba !

Dat betekent in het Moore, de hoofdtaal van Burkina, Help ze!

Kinderen genoeg in Burkina Faso! En kinderen zijn vaak het kind van de rekening, dus als je een kind voor je rekening wilt nemen dan is dat welkom!

Ik ben in 2001 tot 2002 in dit land geweest en heb er mijn vrouw leren kennen. Sinds 2002 onderhoud ik contacten in dat land. We kennen de overlevingsstrijd van dit volk van dichtbij. Vaak zorgt familie voor de minderbedeelden maar vaak ook niet. image720De meeste kinderen die we ondersteunen zijn moslimkinderen (omdat zij daar de meerderheid vormen en wij geen onderscheid willen maken).

Het geld wordt overgemaakt naar een pastor van een kerk in de hoofdstad Ouagadougou, Francis Abaassague. Ik werk sinds ruim 20 jaar met hem samen. Hij is altijd heel oprecht en betrouwbaar gebleken met een grote bewogenheid voor mensen.

Hij geeft steeds een zorgvuldig verslag van de uitgaven. Sinds 2002 heb ik hem nog 2x daar bezocht.

Wil je voor € 15 per maand een kind financieel adopteren of wil je in het algemene fonds storten, dat kan. We ondersteunen vooral kinderen die geen vader, geen kostwinner meer in huis hebben, momenteel zo’n vier weduwen en 10 kinderen, en Francis zelf met zijn gezin. Ze zijn iedere keer weer erg dankbaar. Vooral onder moslims is het ontvangen van steun een grote verrassing.

Met 15 per maand wordt een kind al een heel eind op gang geholpen, wat voeding en school betreft. Bij meer inkomsten bouwt Francis verder aan een basisschooltje voor kinderen die anders vanwege financiën niet naar school kunnen, want in Burkina Faso is de basisschool nog steeds niet gratis.

image718

 
 
Bijdragen of giften kun je overmaken naar:

Kinderhulpwerk Nederland, rekeningnummer: NL84 INGB 0000 0014 18, 
onder vermelding van “Burkina Faso”.